SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Richard Ferdinand Podzemný

FOIBOS - 15. 3. 23:00
Richard Ferdinand Podzemný

Před 105 lety se narodil architekt Richard Ferdinand Podzemný.

Richard Ferdinand Podzemný se narodil 16. března 1907 v Křivé u Valašského Meziříčí. Mezi léty 1926 a 1931 studoval pod vedením Pavla Janáka architekturu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. V letech 1931 - 1935 byl zaměstnán v Janákově ateliéruv roce 1935 si založil vlastní architektonickou kancelář.

Neměli bychom opomenout fakt, že byl aktivním členem Sdružení architektů, SVU Mánes, Levé fronty, Svazu architektů ČSSR a ČSR, Čs. svazu výtvarných umělců, členem redakčních rad Stavitele a Architektury ČSR. Vystavoval doma i v zahraničí, za své práce získal celou řadu ocenění, například čestné uznání v Miláně v roce 1937 a 1940, nebo v roce1940 v Bruselu. Od roku 1950 byl zaměstnancem v Pražském projektovém ústavu.

Richard Podzemný vyšel z funkcionalismu, v žádném případě však neopomíjel ani výtvarnou kvalitu architektonického díla ani citlivé zapojení staveb do prostředí. Jeho funkcionalistické vily nebo například plavecký stadion v Podolí jsou toho důkazem. Věnoval se architektonické tvorbě v celé její šířce: od urbanismu, přes stavby bytové a občanské (navrhoval zde zejména stavby zdravotnické) až k interiérům a pomníkům.

Bohužel většina jeho vítězných projektů z architektonických soutěží zůstala pouze "na papíře“. Jeho známý "Skleněný palác" zvaný "skleňák" v Praze-Dejvicích patří k nejkvalitnějším bytovým stavbám, realizovaným před 2. světovou válkou.

Richard Ferdinand Podzemný zemřel 17. ledna 1987 v Praze.

Vila Oldřicha Vízka

Čísovice čp. 47
Žák Pavla Janáka z Uměleckoprůmyslové školy Richard Podzemný (1907-1987) odpočátku v architektuře hledal a nacházel nejen racionální, ale i umělecké a psychologické vrstvy. Podrobněji...

Obytný dům Zemské banky (Skleněný palác)

Náměstí Svobody 1, Praha
Nájemný obytný dům Zemské banky v Praze-Bubenči, vyprojektovaný Richardem Ferdinandem Podzemným, reflektuje Engelovu koncepci městské části a svým půdorysným tvarem širokého, zalamovaného U nekonfliktně uzavírá městský blok. Podrobněji...

Poliklinika v Břevnově

Pod Mariánkou 12, Praha 6
Pro polikliniku v Břevnově bylo vybráno místo téměř v centru, a přece s odstupem, v klidnější poloze, s příjemnými zelenými prostory kolem. Podrobněji...

O Plaveckém stadionu v Podolí, Podolská 74, Praha, si můžete přečíst v knize Slavné stavby Prahy 4.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
Průměrné hodnocení tohoto článku je: 1
(hodnotilo 1 čtenářů)
TOPlist SEO Rozcestník