SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

FOIBOS - 19. 12. 23:00
Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

Znáte půvabné a zajímavé vily svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Brněnské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Fuchsova rodinného domu. Dveře se otevírají, vstupte!

Dvoupatrový dům s železobetonovým skeletem zaujímá čtvercový půdorys a jeho hmota tvoří mírně převýšený kubus. Suterén vyhradil architekt hospodářskému zázemí a garáži. Přízemí a první patro ovládá průběžná patrová hala s galerií využitou jako knihovna. Součást haly tvoří dále zimní zahrada, balkon, jídelní část s navazující kuchyní a místnost pro domácí práce. Kromě knihovny zaujímá první patro kancelář s ateliérem, nejvyšší patro pak vyplňují tři ložnice, dva pokoje pro hosty, sklad, šatna a koupelna. Rovná střecha slouží jako obytná terasa. Smysl pro provozní a technickou stránku obydlí osvědčil Fuchs mimo jiné u kuchyně s nejmodernějším elektrickým a plynovým zařízením a příborníkem s oboustranným otvíráním, takže jídlo bylo možno podávat přímo do jídelního koutu. Poučil se na tzv. frankfurtské kuchyni, vytvořené německou architektkou Margarete Schütte-Lihotzky, která byla tehdy sériově vyráběna a vestavována do sociálních bytů na sídlištích ve Frankfurtu nad Mohanem. Tato maloplošná, technicky dokonale vybavená pracovní kuchyně šetřila čas a síly ženy. Vlastní dům stojí na počátku Fuchsovy zralé funkcionalistické tvorby, jež osobitě zhodnocovala příklad Le Corbusierova purismu a částečně i princip prostorového plánu Adolfa Loose prolínáním prostorů jak v horizontálním, tak vertikálním směru. Architekt výrazně přestoupil funkční stránku úkolu směrem k esteticko-emocionálnímu pojetí a k vytvoření psychicky příznivého prostředí. Význam, který přikládal umělecké složce architektury, dokládal také obraz zátiší od Emila Filly na čelní stěně haly. Fuchs tak vytvářel protiváhu koncepcím racionálního funkcionalismu, jež u vůdčího teoretika české avantgardy Karla Teigeho a jemu oddaných pražských architektů vyústily až v antiuměleckou architekturu podle hesla forma následuje vědu. /J. S.

Publikace Slavné brněnské vily představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník