SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

FOIBOS - 31. 12. 23:00
Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

Znáte půvabné a zajímavé vily svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Brněnské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Münzovy vily. Dveře se otevírají, vstupte!

Při projektování České banky Union na Beethovenově ulici navázal architekt bližší kontakt s jejím ředitelem Eduardem Münzem (1882 - 1940), perským honorárním konzulem. Ten ho v roce 1924 pověřil vypracováním projektu rodinné vily, která tvoří nejstarší článek z typologicky uzavřené skupiny Wiesnerových rodinných domů a vil, navržených pro bohaté židovské průmyslníky a bankéře, kteří byli ve dvacátých letech v oblasti individuálního bydlení jeho hlavními zákazníky. K základním hmotám tří jednoduchých, výškově i hmotově diferencovaných těles se připojuje ještě útvar střešního polopatra a balkonu se schodištěm do zahrady. Výraznou horizontalitu stavby i její jednolitou hmotu narušovaly pouze vysoké a štíhlé vertikály komínů, dokládající, že zpočátku na Wiesnera působil také neoplasticismus holandské provenience. Dům s hladkými, světle omítnutými fasádami, členěnými pouze velkými obdélníky oken a dveří, leží na nejvyšším ze stupňů velké, terasovitě uspořádané zahrady. Sevřený půdorys tvaru L odráží vnitřní organizaci domu; navenek kratší, nižší a užší křídlo se samostatným vchodem je vyhrazeno garážím a místnosti pro řidiče, stejně jako suterén, kde byly vedle nezbytného technického zázemí situovány pokoje personálu. Delší, vyšší a širší trakt, do společného nádvoří prolomený pouze vstupními dveřmi s profilovaným ostěním z přírodního kamene, krytými jednoduchou stříškou, svislým pásem schodišťového okna a konečně horizontálním oknem haly v prvním patře, byl vyhrazen obytným, na jih do zahrady orientovaným prostorám, určeným rodině, a dále kuchyni a přípravně, které byly přístupné i z kratšího křídla. Privátní život jednotlivých členů rodiny se odehrával v prvním poschodí, kde byly ložnice stavebníka, jeho ženy, dvou synů a jejich vychovatelky. Místnosti v polopatře, které zaujímaly část ploché střechy, sloužily hostům. /L. K.

Publikace Slavné brněnské vily představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník