SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

FOIBOS - 25. 12. 23:00
Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

Znáte půvabné a zajímavé vily svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Brněnské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Rodinného domu na Palackého vrchu. Dveře se otevírají, vstupte!

Vlastní dům architekta je situován při vrcholu kopce, prudce se svažujícího k jihu. Omítaná obytná část je na skalnatý svah navázána souvisejícími konstrukcemi a plochami z lomového kamene místního původu. Na východní straně se za vstupem nachází předsíň, která vede do hlavního podlaží v úrovni patra, jehož kontinuální prostor zahrnuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyni; z ní je přístupný balkon s půlkruhovou poprsní. Jižní stěna prostoru je na plnou šířku a výšku prosklena v posuvných ocelových rámech. Některé kusy mobiliáře (akvárium, skříně, knihovnu, jídelní stůl, kuchyni a stojací lampy) navrhl sám architekt. Na střeše spočívá dřevěný vyhlídkový altán. Spodní podlaží obsahuje ložnice, hostinský pokoj a koupelnu, oddělené úzkou chodbou od užitných prostor. Terén parcely je terasovitě upraven, osázen trávou a skalničkami a doplněn na horním konci bazénem a na spodním pergolou. Sochařská díla v zahradě, navržené Zdeňkem Sendlerem, jsou dílem Michala Blažka. Architekt usiloval o vytvoření „malého domu, který nebude působit jako malý“ a který nebude pouze zapadat do daného prostředí, ale přímo „vyrůstat z kontextu“. Základní hranol objektu spočívá na půdorysu 7x11m, což představuje přibližně dvacetinu plochy rozlehlé parcely. Komorní měřítko vyžadovalo úsporné, jednoduché a proporční řešení při maximálním využití mimořádných hodnot lokality, zejména co se týče výhledů jak do volné přírody, tak na široké městské panorama. V důsledku skalního podloží se navíc jedná o nejteplejší lokalitu Brna, takže dům postačí jen úsporně vytápět. Celková střídmost a některé detaily i materiály jsou jemnými aluzemi na brněnský funkcionalismus, podřízené ale autorovu promyšlenému záměru. /J. S.

Publikace Slavné brněnské vily představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník