SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

FOIBOS - 30. 12. 23:00
Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

Znáte půvabné a zajímavé vily svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Brněnské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Vily Ernsta Löw-Beera. Dveře se otevírají, vstupte!

Vila, situovaná v zahradě na nároží ulic Kalvodovy a Marie Pujmanové, je orientována hlavním průčelím k jihu. Z hranolové hmoty hlavní fronty výrazně vystupuje prosklená lodžie, na níž spočívá balkon ložnicového patra. Do domu se vstupuje ze zadní severní strany protáhlým portikem na dvou štíhlých sloupech. Za vstupními dveřmi následuje zádveří, za ním pak hala se schodištěm do patra. Vstupní osa, probíhající v obdélném půdorysu ve zlatém řezu, pokračuje za halou zimní zahradou s travertinovou dlažbou. Rovnoměrně rozmístěné žárovky na jejím stropě připomínají taneční kavárnu. Na východní straně se širokými skleněnými dveřmi otvírá pohled do knihovny, na opačné straně přechází zimní zahrada do obývacího pokoje, odděleného opět skleněnými dveřmi od jídelny. Příchozí je tak ovládán prostorem, který se od vstupu postupně rozšiřuje směrem k lodžii. Obdobně důmyslně jako prostor pojednali autoři celkovou hmotu stavby a detail exteriéru. Zatímco zahradní průčelí ovládá rytmická hra horizontál a vertikál, vyvažuje na vstupní straně absenci detailu hluboký zářez přízemní terasy a střešní pergola, tvořící jistý pendant portiku. Konstrukci domu tvoří železobetonový skelet s cihelným výplňovým zdivem. U oken a prosklených ploch převažují kovové rámy, v menším rozsahu je použito dřevo. Omítky byly provedeny ve světle šedorůžovém tónu, parapety měly šedohnědou barvu a vystupující část soklové etáže byla světle modrá. Projektanti Rudolf Baumfeld (1903 - 1988) a Norbert Schlesinger (1908 - 1980) provozovali v letech 1932 - 1937 ve Vídni architektonickou kancelář a jejich brněnská realizace představuje typický příklad vídeňské obytné architektury třicátých let. /I. Č.

Publikace Slavné brněnské vily představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník