SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

FOIBOS - 22. 12. 23:00
Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

Znáte půvabné a zajímavé vily svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Brněnské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce Hechtovy vily. Dveře se otevírají, vstupte!

Vilu pro významného textilního podnikatele Huga Hechta (nar. 1872) navrhl architekt Leopold Bauer jako jednoposchoďovou budovu s mansardovým patrem, vztyčenou na obdélném půdorysu. K hlavní budově přiléhal vzadu přízemní hospodářský trakt a jako jeho protějšek krytá veranda. Vstup vedl z průjezdu v zadním křídle. Z malé předsíně bylo přístupné provozní schodiště a velká hala. Její objem se rozpíná do dvou širokých výklenků, z nichž jeden je určen pro dřevěné schodiště na ochoz a druhý pro krb. Ústřední prostor domu měl stěny ve spodní části obložené dřevem, táflovaný strop a okna opatřená vitrají se stylizovaným ornamentem. K hale přiléhal vpravo pánský pokoj s verandou a v uličním traktu zleva obývací pokoj s oblým rohovým rizalitem, jídelna a konferenční salon. Kuchyni architekt umístil do suterénu, zatímco vyšší podlaží byla určena pro pokoje členů rodiny a hostů. Bauerovým vodítkem při navrhování Hechtovy vily byl očividně koncept „anglického domu“, jak to dokládá nejen schodišťová hala s krbem, ale i útulné alkovny, rozšiřující prostor hlavních místností. V zevnějšku domu však po anglické inspiraci není skoro stopy. Jeho nejnápadnějším rysem je materiál provedení - šedobílá „vápencová“ cihla. Na uličním průčelí omezil Bauer ornament pouze na kovové zábradlí a okázalou bránu v ohradní zdi. Zadní průčelí bez tektonického členění a jakékoliv výzdoby působí nejen stroze, ale díky nápadnému krbovému komínu téměř industriálně. Avšak pravidelně rozmístěné okenní otvory a půlkruhový balkon na toskánských sloupech dávají stavbě vznešený klasicistní výraz. Doménou luxusu a bohatství ovšem zůstal vnitřek stavby, vybavený elegantním neobiedermeierovým nábytkem a dotvořený opulentní výzdobou štukatéra Adolfa Köhrera. /J. V.

Publikace Slavné brněnské vily představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník