SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Václavské náměstí čp. 47

FOIBOS - 6. 12. 23:00
Václavské náměstí čp. 47

Dnešní podoba domu 1601/47 na pražském Václavském náměstí vznikla ve dvacátých letech minulého století přestavbou starší, secesní budovy z roku 1880. To, že dům nejspíš brzy ustoupí z cesty novostavbě skleněného polyfunkčního paláce, vzbuzuje vášnivé debaty. Událost poukazuje na vážnou "dvojakost" naší památkové péče (památkáři Magistrátu hlavního města vydali povolení k demolici, Národního památkový ústav s tímto krokem nesouhlasí, má však v této věci spíše poradní než rozhodující funkci) a rozviřuje otazníky kolem toho, co je vlastně hodnotou pražské architektury.

Nepochybným pozitivem pražského Genia loci je schopnost propojit rozmanité styly do celistvé, osobité podoby. Otázkou tedy zůstává kdy a jakým způsobem usilovat o zakonzervování staré zástavby a jak moc jsou podobné změny problematické vzhledem k atmosféře místa. Mnohdy (ať už je situace tohoto konkrétního případu jakákoli) je těžko posoudit, zda bude nová stavba přínosem či ztrátou. Její cenu obvykle posoudí až čas.

Klubu Za starou Prahu (který je kromě Národního památkového ústavu dalším odpůrcem demolice) poukazuje na to, že dům je v dobrém technickém stavu, přestavbou ve 20. století se změnila jeho vnější tvářnost, nicméně jeho purizovaná fasáda je přesto svébytnou architektonickou hodnotou.

Dům na Václavském náměstí 1601/47

Zajímá nás Váš názor, připojte se k diskuzi!

Názory ke článku


Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník