SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Věra Chytilová

FOIBOS - 9. 2. 13:00
Věra Chytilová

Na začátku února slaví narozeniny režisérka Věra Chytilová.

Věra Chytilová se narodila v Ostravě. Studovala na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze a v 60. letech se prosadila jako nadaná režisérka s osobitým pohledem na svět. Stále je považována za jednu z nejvýraznějších osobností české filmové tvorby.

Vila Věry Chytilové

Vila na ojedinělém místě, s nádhernými výhledy na město, ale také dobře viditelná, byť obklopená bohatou zelení. Přitom docela obtížně přístupná. Místo pro ni bylo vybráno s citem vskutku filmařským. Stojí v zeleni na kopci nad Prahou, sestupuje po svahu, od zeleně se odráží ostrou bělostí, přitom se do ní pokouší co nejvíc proniknout svými velikými a až před fasádu natahovanými okny.

Z té vily lze vyčíst, že investorka byla dostatečně poučená ve věcech architektury (ostatně ji několik let studovala) a byla si také dostatečně vědoma toho, že má-li být výsledkem kvalitní architektura, nelze architekta znásilňovat. Ostatně, architekta si vybrala v malé soutěži...

Více o vile Věry Chytilové.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník