SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Vila Františka Wawerky, slavné dílo manželů Oehlerových

FOIBOS - 18. 10. 22:00
Vila Františka Wawerky, slavné dílo manželů Oehlerových

Projekt architektů Elly a Oskara Oehlerových, který byl realizován v Lipníku nad Bečvou, je syntézou tvorby těchto dnes "znovuobjevovaných" achitektů i meziválečného moderního stylu.

Loučská 29, Lipník nad Bečvou
Stavebník: František Wawerka
Architekt: Elly a Oskar Oehlerovi
Sloh: funkcionalismus
1937 - 1937

Vila Františka Wawerky

Lipenskou továrnu na stavebniny a později i na obráběcí stroje založil František Wawerka st. (1874-1963). Po studiích na brněnské technice a zahraniční praxi se začal od poloviny 30. let stále výrazněji podílet na vedení podniku syn František ml. (1910-2000). Na studiích se seznámil s brněnskou rodačkou Miladou (*1912), absolventkou farmacie na Karlově univerzitě v Praze. Brzy po sňatku na podzim 1937 se mohli nastěhovat do nové vily v sousedství továrny. Dům představuje jak syntézu tvorby jeho projektantů, manželů Oskara (1904 – 1973) a Elly (1905 – 1953) Oehlerových, tak shrnutí podstatných rysů meziválečné moderny: lapidární forma hranolu, pásová okna a střešní terasa. Se světlou břízolitovou fasádou průčelí kontrastují karmínově zbarvené partie podhledů a sytě zelené dveřní a okenní rámy.

Více o vile zde.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník