SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Vila Tugendhat

FOIBOS - 14. 12. 23:00
Vila Tugendhat

Rekonstrukce nejslavnější brněnské vily se plánuje již dlouho. Původně měla být zahájena na začátku ledna, termín byl ale opět odložen, nejprve na duben, červenec a potom na podzim 2009. Nyní se zdá, že opravy budou muset počkat až do března 2010. Vám, kteří jste vilu nestihli navštívit, se tak nabízí příležitost prohlédnout si dům rodiny Tugendhat dříve, než bude nejméně na dva roky uzavřen. Návštěvu je nutné objednat předem.

Návštěvu je nutné si předem rezervovat telefonicky (středa až neděle 10 - 18 hodin) nebo e-mailem.

Rekonstrukce

Město Brno podalo žádost o dotaci a zdá se, že má velkou naději peníze na opravu vily získat. Problematický však začíná být termín opravy, je pravděpodobné, že se nepodaří rekonstrukci dokončit v termínu, který stanovil Památkový ústav.

"Mělo by ... v prvé řadě jít o zachování ještě dochované vzácné původní substance, teprve v druhé řadě o otázku, jakými materiály a metodami má být technicky a esteticky rekonstruována původní podoba Miesovy architektury". "A nešlo by vzhledem k historii domu Tugendhat o úděsnou konotaci, kdyby po rekonstrukci návštěvník mohl říci: Vypadá to tak, jako by se nic nestalo?"
Ivo Hammer,
Surface is interface, 1998

Jen nemnoho památek moderní architektury si může být tak jisto svým dalším osudem, jako brněnská vila Tugendhat. Ochranu před nevhodnými zásahy jí skýtá již její statut Národní kulturní památky, v současné době mimoto zapsané do Seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Kontakt

Otevřeno: středa až neděle 10 – 18 hodin. Prohlídka pouze s průvodcem každou celou hodinu, poslední prohlídka v 17 hodin.

Prohlídku je nutné objednat předem telefonicky na čísle 545 212 118 nebo e-mailem: tugendhat-villa@tugendhat-villa.cz.

Podrobnější informace o vile, její rekonstrukci a plánovaném znovuotevření: http://www.tugendhat-villa.cz/

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník