SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Werichova vila

FOIBOS - 25. 4. 05:29
Werichova vila

Werichova vila na pražské Kampě patří mezi stavby s neobvyklou a skutečně slavnou historií. Po dlouhých jednáních a třech výběrových řízeních získá vilu do pronájmu Nadace Jana a Medy Mládkových.

Půvabná vila, postavená na začátku sedmnáctého století v historické části Prahy, byla na počátku devatenáctého sloletí přestavěna podle projektu Ignáce Jana Palliardiho. Vila je však zajímavá nejen svou architekturou, ale také tím, že se stala domovem několika velkých osobností české kultury. Dlouhou dobu zde bydlel Jan Werich, jehož jméno je dodnes první zmínkou, kterou ve spojitosti s domem zaslechnete. Méně známým příběhem je pobyt Josefa Dobrovského, kterému bydlení ve vile nabídl jeho zaměstnavatel, Bedřich Jan Nostic. V první polovině dvacátého století ve "Werichově vile" bydlel historik Zdeněk Wirth. Kratší dobu zde bydlel Jiří Voskovec. Žil zde také básník Vladimír Holan.

Nadace Jana a Medy Mládkových přišla s projektem kulturního centra, které by Werichovu vilu zpřístupnilo veřejnosti a zároveň prezentovalo odkaz Jiřího Voskovce, Jana Wericha a Vladimíra Holana.

Architekt Ignác Jan Palliardi

Ignác Jan Palliardi se narodil 15. května 1737 v Praze. Jeho kmotrem se stal jeden z nejslavnějších pražských barokních architektů, K. I. Dienzenhofer. Rodina Palliardi přišla do Čech z Itálie. V době, kdy se narodil Ignác Jan, byli Palliardi pražskými štukatéry.

Od šedesátých let osmnáctého století žil Ignác Jan Palliardi na Malé Straně. Právě zde zanechal mnoho svých děl, především měšťanských domů. Na Malostranském náměstí jsou hned čtyři. Kromě architektury rodinného bydlení se Palliardi věnoval také rozsáhlejším projektům. Zmiňme například práci na Lobkovickém a Kolowratském paláci nebo knihovně Srahovského kláštera.

Ignác Jan Palliardi zemřel 18. března 1824 v Praze.

Názory ke článku

1.12. 18:02Nový
25.4. 18:51Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník