SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Josef Gočár

FOIBOS - 9. 9. 22:00
Josef Gočár

Před 64 lety zemřel jeden z nejslavnějších českých architektů 20. století.

Josef Gočár se narodil 13. března 1880 v Semíně u Přelouče. Od roku 1898 studoval na pražské Vyšší státní průmyslové škole, poté pokračoval u Jana Kotěry na Uměleckoprůmyslové škole. Právě setkání s Kotěrou v mnohém ovlivnilo Gočárovu tvorbu. Josef Gočár byl členem Skupiny výtvarných umělců, Spolku výtvarných umělců Mánes a Společnosti architektů. Společeně s Pavlem Janákem založil Pražské umělecké dílny. Výzmamná je také Gočárova pedagogická a publikační činnost a urbanistická tvorba.

Mezi slavné Gočárovy projekty patří například dům U Černé Matky Boží v Celetné ulici, Legiobanka nebo kostel sv. Václava v pražských Vršovicích.

Významnou stavbou v oblasti rodinného bydlení je především Strnadova vila v Praze a soubor rodinných vil na Babě, vzniklý v letech 1929 a 1930. Mezi tyto domy patří například Kytlicova vila. Další zajímavou stavbou této oblasti je brněnský Jaruškův dům.

Josef Gočár zemřel 10. září 1945 v Jičíně.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník