SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Moravskoslezské vily v Novém Jičíně

FOIBOS - 26. 5. 22:00
Moravskoslezské vily v Novém Jičíně

Slavné vily Moravskoslezského kraje jsou jedinečným projektem vypovídajícím o staré i současné architektuře severní Moravy a Slezska, výjimečných vilách a slavných lidech, jejichž životní příběhy spolu souvisejí...

Expozice

Zveme Vás na výstavu odhalující slavnou i zapomenutou historii architektury rodinného bydlení... Nahlédněte s námi do světa slavných vil, projděte se napříč staletími, poznejte architekty, kteří zanechali své otisky v ulicích Vašeho města. Možná jsou blíž, než si myslíte...

V úterý 12. května 2009 se uskutečnila vernisáž výstavy spojená s křtem publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje. Expozice je přístupná od 13. 5. do 28. 6. 2009

Nová galerie
Žerotínský zámek v Novém Jičíně
28. října 12, 741 11 Nový Jičín
Tel.: +42 556 701 156
Tel., fax: +42 556 705 393
E-mail: ovmnj@atlas.cz
http://www.muzeum.novy-jicin.cz/

úterý - pátek 8 - 12, 13 - 17 hodin
sobota, neděle 9 - 16 hodin

Výstava se koná pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase a primátora statutárního města Opava Zbyňka Stanjury.
Patronát nad celým projektem Slavné vily Čech, Moravy a Slezska převzali manželka prezidenta republiky Livia Klausová a ministr kultury Václav Jehlička.

Kniha

Bruntál, Frýdek-Místek, Krnov, Nový Jičín, Opava, Ostrava, Vrbno pod Pradědem a další, to jsou místa a obce, do nichž se vypravíme s expozicí Slavné vily Moravskoslezského kraje. Historizující stavby i první výhonky moderny vyrůstaly z inspirace samotným srdcem habsburské monarchie.

Nebylo divu, vždyť se zde uplatnili Vídní a zpětně Vídeň formující tvůrci jako Josef Hoffmann, Leopold Bauer, Otto Prutscher nebo dvojice Franz von Kraus a Josef Tölk. Nezůstali však osamoceni, neboť i místní architekti a stavitelé přejímali módní trendy. Průlom v dosavadní podobě střední Evropy po I. světové válce ovšem proměnil i architektonickou scénu. Na jedné straně dozníval vliv výše zmíněných osobností, spojených s předválečnými elitami. Současně dozrávala nová klientela, silná střední třída, a s ní spojená mladá generace architektů jako Karel Kotas, Jacques Groag, Otto Reichner nebo bratři Šlapetové. Navzdory novým politickým hranicím však proces kulturního prolínání nebyl přerušen. Vedle doznívajícího vlivu Vídně se nově prosazovala česká centra - Brno a Praha a neobvykle silně – v díle bratří Šlapetů – tehdy německá Vratislav. V epoše od konce druhé světové války do počátku 90. let se téma vily stalo z dějinných příčin okrajovou záležitostí, ale i tehdy vznikaly důvtipné domy, jakými jsou například stavby od Emila Přikryla v Bílovci. K renesanci vily jako architektonického tématu došlo v Moravskoslezském kraji teprve od druhé půle 90. let minulého století.

Více o knize Slavné vily Moravskoslezského kraje.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník