SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Po třech letech: Slavné vily Čech, Moravy a Slezska "pod jednou střechou"

Oldřich Janota, předseda Ediční rady FOIBOS BOOKS - 20. 6. 22:00
Po třech letech: Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Tou střechou je edice Slavné vily, která v 15 svazcích obsáhla nejpodstatnější tvorbu vilové architektry, chcete-li architektury individuálního rodinného bydlení ve všech krajích a regionech ČR.

Tou střechou je edice Slavné vily, která v 15 svazcích obsáhla nejpodstatnější tvorbu vilové architektry, chcete-li architektury individuálního rodinného bydlení ve všech krajích a regionech ČR. Po Slavných pražských a Slavných brněnských vilách projekt slavných vil krajů začal v Olomouckém kraji a letošního 13. června budeme "slavit" jeho 3. výročí.

Ten den před třemi lety se v Muzeu umění v Olomouci sešlo mnoho hostů, mezi nejvzácnější patřila manželka pana prezidenta Livia Klausová, která nad celých projektem Slavných vil Čech, Moravy a Slezska převzala patronát, přítomen byl arcibiskup Mons. Jan Graubner, hejtman kraje RNDr. Ivan Kosatík, primátor města Olomouce, starostové měst a mnoho dalších.

Toto uvedení výstavy slavných vil kraje se potom opakovalo ještě jedenáckrát a nyní, 22. června 2010 se ve Středočeském muzeu Roztokách u Prahy uskuteční podobné setkání poslední.

Ještě před tím olomouckým datem, někdy v roce 2003 začala postupně práce autorsko- badatelských týmů, kterých nakonec bylo patnáct. "Nejmenším" byl jihočeský pod vedením prof. Šváchy, který i s fotografem čítal 4 autory.

"Největším" potom tým Vysočiny s 11 autory pod vedením prof. Jana Sedláka.

Další týmy vedli prof. Šlapeta, prof. Zatloukal, prof. Vybíral, prof. Urlich, doc. Halík, doc. Sedláková, dr. Pavlíče, Mgr. Veverka, Mgr. Panoch, Mgr. Zeman.

To nejmenší a to největší jsou ošidná slůvka. Neboť za jedním i druhým se skrývá zhruba stejný díl práce, dokonce třeba v jižních Čechách potřeba od počátku probádat, až na těch pár obecně známých a publikovaných vil, co vůbec všechno ve vilové architektuře skrývá.

Podobně v západních Čechách, na Tachovsku, ale i Domažlicku a dalších místech.

A také - všem týmům byly nápomocny desítky institucí, muzeí, archivů, ale také desítky osobností, majitelů a uživatelů nemovitostí a dalších.

Když už jsme tak trochu u statistiky, tak nejmladším týmem byl tým Ústeckého kraje, který se bez ohledu na své mládí zhostil nelehkého úkolu se ctí.

Určitě se k zajímavostem okolo edice Slavné vily ještě vrátíme údaji o počtu realizací, zastoupených v knihách i počtu architektů a stavitelů, jichž bude daleko více oproti našemu předpokladu na začátku práce na edici. Myslím tak okolo čtyř až pěti set. Představují se zde, vedle několika desítek známých architektů desítky neprávem zapomínaných, kteří velkým dílem přispěli k architektonickému bohatství naší země.

A na závěr důležitá informace: Tou "jednou střechou " by měla být od letošního 19. října do 29. listopadu nová budova Národní technické knihovny v Praze - Dejvicích, kam připravujeme instalaci souborné výstavy Slavné vily Čech, Moravy a Slezska. Ale o tom brzy a podrobněji.

Byli bychom moc potěšeni Vašimi náměty a poznámkami.

Z Kotěrova centra - Trmalovy vily v Praze Strašnicích
Oldřich Janota, předseda Ediční rady FOIBOS BOOKS

Více o budově Národní technické knihovny.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník