SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Slavné pražské vily ve Valašském Meziřííčí

FOIBOS - 27. 10. 05:16
Slavné pražské vily ve Valašském Meziřííčí

Výstava SLAVNÉ PRAŽSKÉ VILY nabízí nový pohled do historie i současnosti architektury rodinného bydlení. Přijďte a nahlédněte do tohoto specifického odvětví architektonické tvorby… Naše cesta se vyhýbá monumentálním, všeobecně známým památkám. Zaměřuje se na subtilnější stavby – vily a rodinné domy, jejichž význam a přínos pro další vývoj architektury však není o nic menší.

Největší pozornost je věnována právě osobitým a výjimečným vilám, které se v průběhu času staly milníky jednotlivých architektonických směrů a stylů.

Domy jsou představeny prostřednictvím výstavních panelů s texty o samotných stavbách, životech stavebníků i stavitelů, aktuálními i starými fotografiemi. Expozice se však v žádném případě neomezuje jen na textovou a obrazovou dokumentaci. Součástí výstavy jsou také trojrozměrné modely vil: například model nejstarší pražské vily – Trojského zámku, Náhlovského vily – díla architekta Dušana Jurkoviče, vil ze sídliště Baba nebo Müllerovy vily od Adolfa Loose. Výstava dále nabízí některé vzácné dokumenty z oblasti architektury: plány, projekty a nákresy z pozůstalosti slavných architektů.

Expozice Slavné pražské vily představí také interierovou tvorbu a umělecky významná díla z historie nábytkářského designu. Nejstarší vystavené exponáty vznikly v době biedermeieru, v první polovině 19. století. Konec 19. století prezentuje historismus, secesi a moderně vévodí Jan Kotěra. Za kubistické období zmiňme Otakara Novotného, dále zde bude k vidění rondokubismus, například v pojetí Pavla Janáka, funkcionalismus, i nábytek reprezentující současnou tvorbu.

Expozice

Kaple na II. nádvoří zámku Žerotínů, Komenského, Valašské Meziříčí
po – zavřeno
út – pá 9.00 – 17.00
so – ne 13.00 – 17.00 hodin

Kniha

Publikace Slavné pražské vily přibližuje tvorbu významných architektů, kteří působili v Praze od konce XIX. do začátku XXI. století. V knize jsou prezentovány významné rodinné domy a vily, které projektovali architekti takových jmen jako Jan Kotěra, Adolf Loos, Josef Gočár, Pavel Janák, Otakar Novotný, Josef Chochol, Adolf Benš, Bohumil Hűbschmann, Ladislav Machoň, Hana Kučerová, Jan Kaplický, Stanislav Fiala a mnoho dalších.

Stavebníky a uživateli domů byly neméně slavné a významné osobnosti jako bratří Čapkové, Vladislav Vančura, Stanislav Sucharda, František Langer, dr. Karel Kramář, Mac Frič, Václav Špála a jiní.

Publikace je koncipována chronologicky a představuje 63 vil tak, jak vznikaly v historickém vývoji, a to nejen z hlediska dějin architektury, ale i společensko-historické situace. Přehled dějinných etap - konec 19. století, přelom století dvacátého spolu s jednotlivými desetiletími až do současnosti – tvoří kapitoly publikace. Každá kapitola obsahuje úvod, po němž následují texty o konkrétních vilách, včetně obrazového materiálu - fotografií, případně architektonických návrhů.

Více o knize Slavné pražské vily.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník