SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

FOIBOS - 27. 8. 22:00
Střípky brněnské architektury aneb letmé pohledy napříč historií

Znáte půvabné a zajímavé vily svého města? Zastavte se s námi na okamžik a rozhlédněte se kolem. Brněnské ulice jsou překrásné... Zveme Vás k prohlídce brněnského Steinova rodinného domu. Dveře se otevírají, vstupte!

Rodinný dům obchodního ředitele Telefonní a elektrické společnosti v Brně Willyho Lea Steina (1884 - 1937?) a jeho ženy Margarete (1890 - 1942) navrhl Ernst Wiesner v době, kdy vrcholily jeho kontakty s Loosem, jehož vily s polovalenými a kýlovými střechami se staly pravděpodobně bezprostřední inspirací pro kýlovou lamelovou střechu tohoto jinak nenápadného objektu. Prostý, horizontálně položený kvádr je členěn na zahradním průčelí balkony, kubickou hmotou garáže s terasou nad ní a výraznými komíny, vystupujícími z atiky. Stavba, ležící v prudce se svažující zahradě, se z této strany jeví jako třípatrová, zatímco z ulice je dvoupatrová. Suterénní podlaží je vyhrazeno technickému zázemí a sklepu. Přízemí, jemuž je předsazen kvádr zádveří s hlavním vchodem do domu, krytým nízkou polovalbovou střechou a osazeným v pravoúhlém travertinovém ostění, sloužilo jako společenské - z menší vstupní haly se vcházelo do knihovny a do velkého obývacího pokoje spojeného s jídelnou, dále do kuchyně s přípravnou a do samostatné místnosti sluhy. Zajímavým výtvarným prvkem bylo nástropní svítidlo v hale, umístěné do mělké polokulovité klenby. Dlažba haly byla sestavena do geometrického vzoru z tmavě zelených a béžových mramorových dlaždic. První patro mělo funkci odpočinkovou. Z ústřední velké haly s přímým osvětlením vedly dveře do pokoje pána a paní domu, které byly odděleny koupelnou, do pokoje syna a dcery a konečně do hostinského pokoje. Jednotlivá podlaží byla propojena - na rozdíl od hlavních přímých schodišť v ostatních Wiesnerových vilách - točitým schodištěm s prostým kovovým zábradlím a dřevěným madlem. /L. K.

Publikace Slavné brněnské vily představuje příběhy slavných vil a domů, jejich obyvatel i tvůrců...

Více o knize.

Názory ke článku

Ke článku nebyly zatím napsány žádné názory. Můžete být první!

Prosím všechny čtenáře, aby v příspěvcích nepoužívali sprostá slova či napadající a jakékoliv osočovací výrazy. Děkuji mnohokrát. Vaše SlavneVily.

Nový příspěvek do diskuse



(nechte pole nevyplněné) tři plus tři? (číslo)

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník