SlavneVily.czSlavneVily.cz

Slavné vily.cz - Slavné vily Čech, Moravy a Slezska

Skočit na obsah

VII. Salon Jana Kotěry

FOIBOS - 16. 12. 09:08
VII. Salon Jana Kotěry

17. prosince 2007 se uskuteční sedmý Salon Jana Kotěry, letos poprvé mimo hlavní město.

Národní dům v Prostějově byl poprvé otevřen veřejnosti na sklonku roku 1907. Secesní stavba, navržená architektem Janem Kotěrou, byla již ve své době oceňována jako naprosto ojedinělé pojednání divadelního prostoru. Z dnešního pohledu jsme si vědomi toho, že výjimečnost Kotěrova projektu, na němž se podílely i další slavné osobnosti - například Jan Preisler, František Kysela, Stanislav Sucharda, Bohumil Kafka a Karel Petr, zůstala dlouhou dobu nepřekonána. V letošním roce Národní dům v Prostějově oslaví sto let své existence. Při této slavnostní příležitosti bylo rozhodnuto poprvé v dějinách "Salonu Jana Kotěry" přesunout jeho konání mimo hlavní město.

"Salonem" se v letošním roce stane Národní dům v Prostějově. 17. prosince 2007 zde bude, za účasti znalců Kotěrova díla a významných osobností z řad tvůrců, historiků a teoretiků architektury a umění, otevřen sedmý Salon Jana Kotěry. Úvodní slovo pronese profesor Pavel Zatloukal, součástí programu bude mimo jiné i prohlídka samotného Národního domu, který byl nově zrestaurován. Zároveň s touto událostí proběhne vernisáž výstavy Slavné vily Olomouckého kraje, ojediněle úspěšné expozice věnované současnosti i historii vilové architektury.

Názory ke článku

11.12. 11:34Nový
10.12. 08:15Nový
19.10. 14:22Nový

Zasílání upozornění na nové názory je dostupné jen zaregistrovaným uživatelům. Prosím přihlašte se nebo se zaregistrujte.

Hodnocení článku

Nejlepší známka je 1, nejhorší známka je 5.
TOPlist SEO Rozcestník